Dla każdego, kto che żyć zdrowo, wyglądać młodo i cieszyć się pełnią życia aż do późnej starości

Image

 

Jest najlepszym zamiennikiem „zwykłego cukru” ponieważ smakuje podobnie a ma aż 40% mniej kalorii. Odkwasza organizm i ma 14 razy niższy indeks glikemiczny. Wskazany jest dla diabetyków, osób odchudzających się, chorych na grzybicę, osteoporozę, a także w profilaktyce różnych schorzeń.

Ksylitol jest organicznym związkiem chemicznym, słodki w smaku pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy, tzw. alkohol cukrowy – najsłodszy z alkoholi. Właśnie tych pięć, nie sześć, atomów węgla odróżnia go od innych substancji słodzących takich jak fruktoza, sorbitol i glukoza. Dzięki temu daje on w organizmie odczyn zasadowy, a nie kwasowy jak cukier tradycyjny.
Spośród wielu zalet ksylitolu, warto pamiętać o najważniejszych:

  • Hamuje rozwój grzybicy i drożdżaków
  • Hamuje rozwój raka i stwarza niekorzystne środowisko dla rakowacenia
  • Ułatwia mineralizacje – przyswajanie wapnia przez kości
  • Zapobiega próchnicy, wzmacnia szkliwo, chroni dziąsła
  • Wzmacnia układ immunologiczny
  • Opóźnia procesy starzenia organizmu
  • Wskazany przy infekcjach górnych dróg oddechowych, nieżytach nosa i gardła
  • Likwiduje niemiły zapach z ust
  • Wskazany przy zapaleniu ucha środkowego, przy mukowiscydozie, nadkwasocie
  • Szczególnie polecany diabetykom, przetwarzany przy minimalnym udziale insuliny
  • Na długo zapewnia uczucie sytości

 

Image

Co ciekawe, ksylitol jest wytwarzany w naszym organizmie samodzielnie w ilości ok. 15 gramów dziennie – w procesie trawienia z różnych źródeł pokarmu. Jest też dodawany jako dodatek do żywności – rozpoznamy go po symbolu E967. Prowadzone na przestrzeni lat badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru, który dobrze wpływa na zęby. Pozytywne skutki jego spożywania można zaobserwować już po ok. 10-15 dniach od pierwszego spożycia.
Specjaliści ds. żywienia skupieni przy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) twierdzą, że cukier brzozowy jest w pełni bezpieczny, dlatego nie istnieje jego dzienna granica spożycia. Warto jednak mieć świadomość, że spożywanie ksylitolu w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający i powodować wzdęcia. Fińscy naukowcy zalecają, aby spożywać nie więcej niż 10 płaskich łyżeczek na dzień. Cukier brzozowy należy wprowadzać do naszej diety stopniowo, po to by układ pokarmowy przystosował się do wytwarzania odpowiedniej ilości enzymu trawiennego.

Ksylitol nie powinien być podawany dzieciom do 3 roku życia. W przypadku starszych dzieci jest on wskazany przy skłonnościach do przeziębień, infekcji, alergii czy rozwoju pasożytów, a także w profilaktyce próchnicy. Wartość kaloryczna w 1 łyżeczce (7 g):17 kcal

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Chmurka tagów

%d blogerów lubi to: